Zeldzame Noordse winterjuffer bedekt met rijp.
Posted 12/11/2016
Overijssel - Wat een schitterende ochtend! Bij temperaturen van -3 graden Celsius opzoek naar de zeldzame Noordse winterjuffer, en dan nog vinden ook!
Het leek wel een jaar geleden dat ik voor het laatst had gefotografeerd. Een kwestie van weersomstandigheden en tijd was de grootste oorzaak. Ook is het macroseizoen wel een beetje voorbij. Tenminste voor mij dan. Je kan je natuurlijk behoorlijk uitleven op de paddenstoelen, maar dat is niet echt mijn ding. Voor mij was het wachten op een mooie ochtend, in het weekend, om opzoek te gaan naar de winterjuffers.
Er zijn twee soorten winterjuffers, de algemene Bruine winterjuffer | Sympecma fusca en de zeldzame Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca. Beide soorten overwinteren als een waterjuffer. Ze kunnen temperaturen overleven tot wel 15 graden Celsius onder nul. Dit komt doordat ze een soort antivries in hun lichaam hebben waardoor ze niet bevriezen.
De hele week de weersverwachtingen in de gaten gehouden. Hoe dichterbij het weekend, hoe hoopvoller ik werd. De voorspellingen waren erg gunstig. Maar waar zou het het beste uitpakken, dat werd nog een gok.
Na wat wikken en wegen toch besloten om in Overijssel opzoek te gaan. Daar werd de meeste vorst voorspeld en de minste bewolking in de ochtend. Vanmorgen om 6.00 uur de wekker gezet, om samen met Johannes, op pad te gaan. Al snel werd de eerste juffer gevonden maar deze zat helaas niet onder de rijp. Dat was balen, want je wil juist een winters plaatje maken. Gelukkig niet veel later vonden we er nog een paar die mooi berijpt waren. Sommige zaten echter zo diep in de vegetatie dat er ook geen mooie foto van te maken was. Gelukkig hing deze mooi vrij, en flink wat ijskristallen op de vleugels. Wat blijft dat een schitterend gezicht!, zo helemaal bedekt met ijs.
Wat is het toch fascinerend om zo'n fragiel beestje met deze vorst te zien, echt respect!
Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap