Posted 21/9/2017
Hertenbronst op de Veluwe, en ik verknal de kans van mijn leven.....
Veluwe - Het is alweer een tijd geleden dat ik een update heb geschreven, maar ik heb zeker niet stil gezeten.
De laatste tijd ben ik nog verschillende keren opzoek geweest naar libellen. In de Weerribben kan je ze altijd wel vinden, maar het lukte maar niet om er een goeie foto van te maken. Ik was er ff klaar mee, geen libellen voorlopig meer. Ik ga me focussen op de Hertenbronst. Dit is ieder jaar weer een spektakel met burlende herten in de vroege ochtend.
Posted 13/8/2017
Het Pimpernelblauwtje | Phengaris teleius
Brabant - Het is alweer jaren geleden dat ik opzoek ben geweest naar het Pimpernelblauwtje. Een zeldzame vlinder ie maar op 1 plek voorkomt in Nederland.
Omdat de vooruitzichten erg goed waren stond de wekker op 4.00 uur, niet dat ik door de wekker wakker werd, want de kleine man was al ruim voor die tijd wakker. Even een bakje koffie, en samen met Johannes naar Brabant gereden.
Posted 20/7/2017
Macrofotografie, het fotograferen van kleine onderwerpen......
Ermelo - Misschien niet helemaal een update die je hier zou verwachten, maar ik kon het toch niet laten. Zondag 2 juli is namelijk Levi geboren.
Zo'n tien dagen na de uitgerekende datum is onze prachtige zoon Levi geboren. Alles is voorspoedig verlopen en moeder en zoon maken het erg goed! Door deze mooie gezinsuitbreiding stond het fotograferen van vinders en libellen (heel logisch) op een laag pitje. Vanaf het moment dat de kleine geboren is, kan alles verder gestolen worden.
Posted 18/6/2017
De Veenbesparelmoervlinder | Boloria aquilonaris, wordt met uitsterven bedreigd.
Drenthe - Veenbesparelmoervlinder | Boloria aquilonaris, wordt met uitsterven bedreigd.
Vroeger wilde ik zoveel mogelijk soorten vlinders en libellen fotograferen, maar tegenwoordig ben ik niet meer van de lijstjes. Ik wil gewoon mooie foto's maken of het nou een zeldzame soort is of niet. Ook al ben ik geen "soortenjager", deze vlinder wilde ik al jaren fotograferen maar dat kwam er steeds niet van.
Posted 15/6/2017
Dagen Achtereen Staren, de Das doet zijn "naam" eer aan....
Veluwe - Wat blijft het een drama om Dassen ( Meles meles ) te fotograferen. Het is letterlijk Dagen Achtereen Staren zonder enig resultaat.
Ook dit jaar ben ik weer, vol goede moed, begonnen om de, bijna onzichtbare, Das te proberen te fotograferen. In het voorjaar ben ik al verschillende keren wezen kijken of de burcht, waar ik een paar jaar geleden ook geluk had, nog bewoond was. Dit bleek zeker het geval te zijn.....
Posted 3/6/2017
Leuke verrassing in het veld, de zeldzame Plasrombout (Gomphus pulchellus) slapend gevonden.
Overijssel - Met vooruitzichten van nevel, en temperaturen van rond de 8 graden Celsius kon ik toch moeilijk blijven liggen. Goed voorbereid tegen de knutjes, handschoenen in de aanslag en gezicht helemaal onder de deet, ging ik op weg.
De zon komt steeds vroeger op. Als ik nu op pad wil, staat de wekker op 3.30 uur. Ik kan je zeggen dat het niet altijd even leuk is om zo vroeg uit je bed te gaan. Maar deze keer pakte het goed uit.
Posted 28/5/2017
Een kop vol jeuk tijdens het fotograferen van de Zilveren maan | Boloria selene.
Overijssel - Je moet er wat voor over hebben om vlinders, bij zonsopkomst, te fotograferen. Zo'n 2 uur onderweg, 10 minuten fotograferen en een kop die aan alle kanten jeukte.
Zaterdagochtend om 4.00 uur ging mijn wekker, wat een feest! Ik had bedacht om opzoek te gaan naar de wat zeldzamere Zilveren maan in Overijssel. Op deze plek was ik afgelopen jaar ook geweest dus ik wist waar ik ze kon vinden. Om 4.15 uur reed ik die kant op, terwijl de laatste mensen de kroeg uitkwamen.
Posted 24/5/2017
Grote bonte specht | Dendrocopus major gefotografeerd uit slaapkamerraam.
Harderwijk - Het is een beetje een vreemde eend in de bijt want ik ben eigenlijk druk bezig met vlinderfotografie. Het vlinderseizoen is volop aan de gang. Maar als je al een week lang, tijdens de lunch, naar een spechtennest zit te kijken, dan moet je toch even proberen om een mooie foto te maken.
Enige tijd geleden, tijdens de lunch op mijn werk, viel me op dat een Grote bonte specht | Dendrocopus major druk bezig was om een nest te maken. Leuk dacht ik, want misschien kan ik er wel eens een foto van maken. Door de weken heen vorderde het nest en moest ik toch maar eens gaan kijken vanaf welke plek ik de beste kans had op een mooie foto.
Posted 1/5/2017
Glanslibellen (Smaragdlibel | Cordulia aene) in het eerste zonlicht.
Weerribben - Langzaam begint alles weer opgang te komen. De eerste juffertjes en libellen vliegen alweer rond, dus hoog tijd om weer eens opzoek te gaan naar een echte voorjaarssoort, de Smaragdlibel ( Cordulia aenea).
Afgelopen zondag ben ik weer eens naar het Woldlakerbos geweest om, samen met Johannes, uitsluipende Smaragdlibellen | Cordulia aenea te zoeken. Doordat ik hier al jaren kom, weet ik ondertussen ook waar je goed gebruik kan maken van het eerste zonlicht. Toch blijft het lastig want alles moet meezitten. Je moet ruim voor zonsopkomst opzoek gaan, en hopen dat je wat vind. Ook komt het regelmatig voor dat de weersverwachtingen net "iets" anders uitpakken dan dat er voorspeld was.
Posted 21/4/2017
Oranjetipjes | Anthocharis cardamines bedekt met rijp.
Wythmen - Waar ik eerder bijna struikelde over de vlinders, viel het nu helaas wat tegen. Blijkbaar kunnen de vlindertjes niet echt goed tegen temperaturen ver onder het vriespunt.
Afgelopen week hebben we verschillende nachten gehad met nachtvorst. Dit was dus echt iets om in de gaten te houden. Donderdagochtend zou de mooiste ochtend kunnen worden. Dus dat werd een wekker zetten. In alle vroegte rij ik samen met Johannes richting Overijssel, en onderweg zie ik temperaturen van -5 voorbijkomen. Dit moet toch wel goed komen. Al hou ik wel in gedachten dat ik op dat veld niet altijd wat heb kunnen vinden.
Posted 10/4/2017
Oranjetipjes | Anthocharis cardamines gefotografeerd in het eerste zonlicht na een nachtvorst.
Overijssel - Voor mij is het vlinderseizoen officieel begonnen. En de start had niet beter gekund met het vinden van zoveel Oranjetipjes en Klein geaderde witjes.
Waarschijnlijk was ik afgelopen zondag niet de enige die zo vroeg op pad was. Als je een beetje de weersverwachtingen in de gaten had gehouden kon je moeilijk op bed blijven liggen. Het viel ook perfect in het weekend waardoor ik goed de tijd had om opzoek te gaan naar het Oranjetipje | Anthocharis cardamines, een echte voorjaarsvlinder.
Posted 24/1/2017
Bruine Winterjuffers (Sympecma fusca) zoeken bij -8 graden Celsius.
Utrecht - Je moet wel een beetje gestoord zijn om op je vrije zondag om 6.00 uur uit je bed te gaan om, bij temperaturen van -8 graden Celsius, opzoek te gaan naar een speld in een hooiberg. Gelukkig was ik niet alleen, want anders had ik deze foto waarschijnlijk nooit gemaakt.
Eerst maar is een bakje koffie, en om 6.30 uur rijden Johannes en ik richting het eerste veld. In het verleden zijn hier regelmatig Bruine winterjuffers gevonden, dus laten we daar maar beginnen. In het donker, met onze zaklampen in de aanslag speuren we het hele veld af. Omdat we hier beide niet bekend zijn, en ook absoluut niet weten waar de winterjuffers zich begeven, moeten we ook echt het hele veld uitkammen. Dit in tegenstelling tot de Noordse winterjuffer plek. Die bezoeken we al jaren, en weten ondertussen wel waar ze zich verstoppen.
Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap